Vergeet het geluid niet

Wanneer je net start met video's maken, denk je vooral aan de beelden. Nochtans is geluid zeker zo belangrijk. Video's met slecht geluid worden veel minder professioneel beschouwd als video's met minder beeld. We zijn gewoon super verwend op dat gebied :)


1. Leer luisteren


Investeren in geluid hoeft niet duur te zijn. Het is in eerste instantie kwestie van leren horen. Sluit je ogen eens en luister naar je omgeving. Als je zelf even stil bent, hoor je de verschillende lagen van geluid rondom je heen.

Ons brein is zo getraind om alle achtergrondgeluid weg te filteren. Maar door stil te zijn hoor je de auto's in de straat, de sprekende collega's of draaiende ijskast.

Zo kan je rekening houden met achtergrondgeluid wanneer je gaat filmen. Want een camera filtert het geluid niet zoals ons brein dat kan en neemt alles even luid op.


2. Gebruik een micro


Als je te veel achtergrondgeluid hebt, film je best met een micro. Er zijn verschillende soorten micro's elk met een eigen sterkte en functionaliteit. Zelf gebruik deze het vaakst:


  • Dasspeld micro: een micro die je op je kledij bevestigt. Is heel licht en handig en werkt ofwel draadloos ofwel met een draad. Die laatste is 100 keer goedkoper :) Heeft als enige nadeel dat je vast hangt aan de draad, wat in vrijheid beperkt.

  • Directional micro: zij vangen vooral het geluid vanuit 1 richting op. Ideaal als je filmt met wat meer achtergrondgeluid.

3. Test geluid


Het merk Røde is ideaal voor semi-professioneel gebruik. Als ondernemer die zelf video's wilt maken voor social media kan je hier prima mee aan de slag zonder dat je duizenden euro's investeert!


Het verschil tussen de Røde Smartlav+ en de Røde videomic. ME kan je hieronder beluisteren.


4. Review


Ik sta versteld van de goede sound die de Røde Smartlav+ geeft op mijn oude Iphone 6S+. Ook bij achtergrondgeluid blijft hij veel betere kwaliteit aan geluid geven.

Het enige nadeel: je bent verbonden met een draadje van een meter. Er zijn wel verlengsnoeren voor, maar dan nog hangt de draad zichtbaar.

Maar samengevat een topmicro en dat heel budgetvriendelijk.


Røde videomic ME. is een goede micro als je handsfree de micro van je gsm wilt versterken zonder dat er een micro in beeld komt. Werkt ook goed bij achtergrondgeluid maar je mag niet verder gaan dan 2m want dan neemt de kwaliteit heel snel af.59 weergaven0 opmerkingen