Community video’s waar je publiek op zit te wachten: hoe Rosette La Vedette de impact van haar merk toont door haar klanten centraal te zetten.

“Wat voelde je toen je de diagnose kreeg? Als kanker een persoon was, wat zou je zeggen? Voel je je minder vrouwelijk zonder haar? Wat is het eerste wat je doet als je behandeling klaar is?”

Vijf vrouwen geven om de beurt hun antwoord op de vragen, direct en ontwapenend. Ze hebben het over de geur van ziekenhuissoep, over hoe ze gaan zwemmen van zodra hun poortkatheter weg mag, over hoe ze hun spiegelbeeld nog niet opnieuw herkennen. De zon schijnt volop, er wordt gelachen en geslikt. Allemaal zitten ze in een kankertraject. En bijna allemaal dragen ze een mutsje of sjaaltje, van het merk Rosette La Vedette.

De kracht van community video’s

Je klanten aan het woord laten zonder van je merk het middelpunt te maken: dat is exact wat community video’s doen. “Wendy kwam naar mij met een concreet idee: ze wilde compilatiefilmpjes maken met klanten aan het woord, maar waarbij het onderwerp opengetrokken werd.” Zo schijnt doorheen het levensadvies en de luchtige reacties de merkboodschap van Rosette La Vedette: ‘it’s ok, we’re here for you’.

“Ik kende Lynn van een eerdere samenwerking,” vertelt Wendy Rosseel, zaakvoerder van Rosette La Vedette. “In 2019 maakte ze met Motion Stories een video voor de crowdfundingactie rond een lifestylemagazine dat ik uitbracht. Toen we de eerste keer afspraken voor dit project, had ik al een paar vragen uitgeschreven. Lynn hoorde ze en zei: ‘ik krijg al kippenvel’. Ik wist dat zij de fijngevoeligheid had om hier de juiste toon te vinden.”

Een goede voorbereiding

Er stonden drie soorten video’s op de planning: naast de 10 vragen over de diagnose en het leven met kanker waren er ook 10 vragen over de collectie, en een reeks dilemma’s: ‘verkies je een knappe dokter of lieve verpleegkundige?’ ‘Voorzichtig afwachten of voluit leven?’ ‘Lachen of huilen?’

“Tijdens de voorbereiding gingen we praktisch denken,” vertelt Wendy. “Aan de visagie, de volgorde, de styling. En de locatie: daar gaf Lynn goeie tips over. We berekenden tot in detail hoeveel tijd elk onderdeel in beslag zou nemen. Ik had overal checklists van in mijn hoofd, ik maak graag goed mijn huiswerk. Maar ik weet ook dat Lynn er pas aan begint als alle neuzen in dezelfde richting staan: ze is enthousiast, maar ze is geen pleaser. Als je idee een zwakke plek heeft, zal ze het zeggen. Elkaar nog moeten zoeken terwijl je al bezig bent: ik weet uit eerdere ervaring met videoproducties dat dat geen leuk gevoel is.”


Een warm badje (tijdens een hittegolf)

“Ik voel me enorm op mijn gemak bij Lynn. Praten voor een camera is heel bevreemdend, maar Lynn toont de hele tijd met haar body language dat je het super goed doet. Daarom vroeg ik haar om de vragen te stellen tijdens de opnames. Ik wilde mijn klanten het gevoel geven dat ik zelf ook had gehad: dat hun grootste supporter achter de camera zit.”

“Dat heeft enorm goed gewerkt, ook dankzij de rest van het team, cameraman Bram en visagiste Claudia. Eén van de geïnterviewde vrouwen zei achteraf dat het voelde als ‘een warm badje’—ook al gebeurden de opnames midden in een hittegolf. Iedereen kijkt met trots en met veel warmte terug op die dag.”

Een resultaat dat er boenk op zit

“We hebben alles in één dag geshoot, en daar heeft Wendy enorm veel content uit gehaald,” vertelt Lynn. “We voegden ondertiteling toe, en door die ook in het Engels te laten vertalen, haalde Wendy een mooie subsidie binnen van Vlaio.”

Na het zien van de eerste versie had Wendy twee opmerkingen. Ze wilde iets meer beweging in de beelden; dat loste Lynn op door meer te spelen met de afstand. En dan was er nog de muziek. “De juiste muziek kiezen is niet vanzelfsprekend. Ze moet de inhoud ondersteunen en mag bijna niet opvallen, vind ik. Voor de luchtige vragen zat de keuze van Lynn vanaf de eerste versie goed, maar voor de zwaardere onderwerpen wilde ik iets anders. En dat snapte ze direct: haar tweede voorstel zat er boenk op.”

Anderhalf jaar later

“Eén van de geïnterviewde vrouwen zei dat ze voor het eerst het gevoel had dat iemand de juiste vragen stelde,” vertelt Wendy. “Maar ook de reacties van de kijkers waren heel mooi. Een vrouw liet me weten dat ze de video’s aan haar familie had getoond, en dat die hen hielpen om haar situatie te begrijpen.”

“Het was echt de bedoeling om compact te draaien en er heel veel content uit te halen, en dat is gelukt: ik gebruik en hergebruik de video’s overal tot op vandaag, anderhalf jaar na de shoot. In nieuwsbrieven, op de website en op social media.

De video’s kwamen ook van pas op de Dag Tegen Kanker: dan heeft Wendy met Rosette La Vedette infostandjes in ziekenhuizen, maar kan ze zelf niet overal aanwezig zijn. Ze stuurde materiaal op, en stak er ook een compilatie van de video’s bij. “Een ziekenhuis in Limburg liet me weten dat de mensen onder de indruk waren, en lang bleven staan kijken.”

“Weet je wat er zo goed is aan dit soort community video’s,” zegt Wendy, “ze doen drie dingen: ze tonen hoe goed het product is, zonder dat ik het zelf moet zeggen. Ze tonen hoe Rosette La Vedette weet wat je meemaakt als kankerpatiënt, zonder dat ik het zelf moet zeggen. En ze empoweren, omdat ze vijf vrouwen tonen die elk op hun manier met kanker omgaan. Zo bieden ze een houvast voor wie door een moeilijke periode gaat.”

Ben je op zoek naar community video’s voor je merk, waarin je klanten vertellen wat hen bezighoudt? Laat ons dan eens praten, ook als je nog geen concreet idee hebt. Ik denk graag mee.

Previous
Previous

Bossy TV Dorien Camps

Next
Next

Eline Massin